Egészségbiztosítás – egy kiegészítő megoldás az egyre kilátástalanabb magyar egészségügyre

Megosztás
Megosztás
Megosztás

Honnan máshonnan kezdhetném, mint a mai egészségügy helyzetével.

Hiszen ezzel mindenki pontosan tisztában van és sajnos nem a jó értelemben.

A mai orvosi viszonyok kilátástalanok. Számos orvos külföldre ment, akik itt maradtak sokan kiégtek, nővérekből kevés van, a várólista hosszú és mindezeken túl az intézmények eszközparkja is eléggé elavult.

A legtöbben a daganatos megbetegedéstől, valamint a szív és érrendszeri betegségektől tartanak, amiben sajnos hazánk élen járó.

Mindehhez hozzáadódik az egészségtelen, és mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás, és a dohányzás.

Az emberek többsége csak akkor megy orvoshoz, ha már „tényleg fáj” ha már „nagy a baj”.

Ezek mind tovább növelik az egészségügyben dolgozók leterheltségét, így elmondható hogy az állami ellátás színvonala jobb nem lesz. Sőt, idővel csak roszabb lesz.

Mit tehetünk, ha az egészségügyi rendszer cserben hagyott?

„Miért fizessek valamiért, ha az egészségügyi ellátás jár nekem TB alapon?”

Vetődik fel sokszor jogosan a kérdés.

Azért érdemes az állami szolgáltatás mellett (! és nem helyette) másban is gondolkodni, mert ha az életünkről, egészségünkről van szó, ösztönösen mindent meg szeretnénk tenni.

A baj csak akkor van, ha valakinek tényleg akár egy életmentő műtétre kell várnia, vagy csak egy olyan vizsgálatra, amely nagyban hozzájárulna saját egészségének minőségi javulásához.

Fontos megjegyezni, hogy az állami szolgáltatásra is szükség van, de önmagában nem elég.

Az egészségbiztosítások célja, a prevenció, a megelőzés, így tehát az sürgősségi ellátásra nem vonatkozik.

Akkut helyzet, rosszullét esetén a mentőt kell hívni, és kórházba kell menni.

Erre tehát nem lesz jó egyik egészségbiztosítás sem.

De mi is az egészségbiztosítás?

Egészségbiztosításoknak nevezzük azokat a szolgáltatásokat, melyek egészségünk megőrzésével kapcsolatos prevenciós ellátást tartalmaznak.

Mindegyik egészségbiztosítás tartalmazza az éves szűrővizsgálatokat, melyet akkor is érdemes igénybe venni ha „nincs semmi bajunk”.

Minél előbb tudunk a problémáról, annál előbb lehet rá megoldás találni.

Egyes vizsgálatok kapcsán sokan már most alapvetően a magánellátást keresik az állami helyett.

Ilyen, például ha fogorvoshoz megyünk. Én magam is, inkább a privát ellátást támogatom.

Léteznek aztán bankszámla mellé köthető egészségbiztosítási csomagok itt mindig érdemes pontosan tájékozódni, azok milyen limiteket és milyen kizárásokat foglalnak magukba. (!)  Ugyanaz igaz a nagy áruházakban és egyes bankfiókokban köthető egészségbiztosítási szolgáltatásokról.

Az egészségbiztosítás típusai

Szolgáltatásfinanszírozás

Az egészségbiztosítások egyik fajtája, mely szolgáltatás finanszírozás alapon működik.

A biztosító 0-24 ben egészségügyi tanácsadást nyújt telefonon a biztosított részére, és a betelefonáló biztosított által elmondottak alapján egészségügyi ellátásokat szervez, az ellátás szervező partnerével közösen.

Az országban több ilyen ellátó intézmény van, akihez lehet vizsgálatra menni.

Az ellátás színvonalas, szép környezet és pontos időpont várja a beteget.

Így pl.: nem gond ha valaki Kecskeméten lakik, de Budapestre történő látogatása esetén éppen begyulladt a füle és mielőbb fül,-orr gégészhez javasolt fordulnia. Betelefonál a biztosítónak, aki mielőbb szervez neki egy időpontot az aktuális városba, vagy ahhoz a legközelebb eső helyre. Ezért nem kell rögtön megszakítania az utazást és nem kell hazarohanni, ha rosszabbodna a helyzet. (A példám akár fordítva is igaz lehet)

A non stop elérhető egészségvonal arra is alkalmas, ha valaki egyszerűen csak bizonytalan valamiben és szeretne a kérdésére megnyugtató választ kapni.

Pl.: A koronavírus elején a legtöbb betelefonáló azt a kérdést tette fel, hogy láz esetén pontosan mi az, amit szedhetnek.

A háziorvosok ebben az időszakban a szokásosnál is jobban le voltak terhelve, így sokszor nem érték el őket a betegeik ezért a biztosítóhoz fordultak.

Az ellátásokat több különböző csomag szerint lehet igénybe venni (csomagonként eltérő tartalmak alapján)

Pl.: Éves preventív szűrővizsgálatok (érdemes igénybe venni, akkor is ha „jól vagyunk”)

Járóbeteg ellátás (pl.: belgyógyászat, fül-, orr-, gégészet, szemészet, nőgyógyászat urológia, bőrgyógyászat, allergológia, ortopédia, tüdőgyógyászat, gasztroenterológia, dietetika stb.)

Laborvizsgálatok (pl.: alapvető vérvizsgálatok, alapvető fertőzésvizsgálatok, nőgyógyászati citológiai vizsgálat, férfiaknak: prosztatarák kiszűrése, immunológiai vizsgálatok, hormonvizsgálatok, genetikai vizsgálatok stb.)

Diagnosztikai vizsgálatok (pl.: EKG, ultrahang, mammográfia, hallásvizsgálat, allergiatesztek, látásvizsgálat stb.) MRI, CT, PET CT, érrendszeri vizsgálatok, stb..

Valamint: ambuláns műtétek, egynapos sebészet, betegszállítás, gyógytorna (limitálva) onkológia, kórházi fekvőbeteg ellátás (limitálva) rosszindulatú daganatos megbetegedések (limitálva) és akár nemzetközi második orvosi vélemény stb.

Megosztok egy saját példát is. Nem tartom magam idősnek, na de mégis megesett, hogy három évvel ezelőtt porckorong sérvem lett. (Ezt csak azért írom le, mert akkor azt gondoltam ez a betegség csak később, idősebb korban jelentkezik, hát tévedtem…)

Egyik napról a másikra nem tudtam felegyenesedni, nem tudtam kiszállni az ágyból. Nagyon megijedtem. Mikor orvoshoz fordultam (egészségbiztosítási szerződésem keretében) elmondták, hogy ez bizony az ülőmunkának köszönhető. „Már most?” Meglepődve kérdeztem. Így pár napon belül meg is volt az MR vizsgálat is, nem kellett várnom, hiszen a csomagom tartalmazta, majd jöhetett a gyógytorna (mázli, hogy ez is benne volt). Jártam még fizioterápiára is, így szépen lassan rendbejöttem.

Ha akkor nincs egészségbiztosításom minden vizsgálatra jóval többet kellett volna várnom. A gyógytornász meg vagy tud jönni időben vagy nem, vagy nem rendszeresen. Én viszont nem tudtam közlekedni annyira fájt mindenem és zsibbadt a lábam is, úgyhogy mielőbbi segítség kellett, így akkor ki is tudtam használni.

A fent nevezett és felsorolt egészségügyi vizsgálatok felsorolása nem teljeskörű, kérdés esetén keressen bizalommal. Bár egyes biztosítók szabott árakkal dolgoznak, mely életkor alapján változik. Itt elég széles a sáv: 27.000 Ft – 230.000 Ft /éves díjig. Általánosságban elmondható, hogy a szolgáltatások díját a biztosító határozza meg életkor és egészségügyi állapotfelmérés alapján.

Összegbiztosítások

Amennyiben a biztosító, fent megnevezett szolgáltatások legtöbbjét konkrét összegben meghatározva nyújtja. Pl.: Járóbeteg ellátást (Pl.: 500.000 Ft biztosítási összegig) a diagnosztikai vizsgálatokat az egynapos sebészetet meghatározott összeg szerint tehát limitáltan nyújtja.

Világszínvonalú egészségügyi ellátás külföldön is

Biztosítottnak lehetősége van külföldi gyógykezelést is igénybe vennie.

Ötfajta komoly orvosi beavatkozás esetén teljes körűen megszervezi a biztosító, a biztosított külföldi gyógykezelését, és fedezi a gyógyuláshoz szükséges kiadásokat (utazás, szállodai ellátás, kórházi elhelyezés, gyógyszerek, műtétek).

A fedezett orvosi beavatkozások: rákos megbetegedések kezelése, szívkoszorúér áthidaló (by-pass) műtét, szívbillentyű csere és helyreállítás, idegsebészeti beavatkozások, élő donoros szerv- és szövetátültetés.

Ezeken túlmenően második orvosi szakvéleményt ad.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy amennyiben a biztosítottnál komoly betegséget diagnosztizálnak, egy képzett egészségügyi szakemberekből álló testület áttekinti az orvosi dokumentációt. Ezt követően az adott orvosi szakterület egy világszerte elismert specialistája a leletek részletekbe menő vizsgálata, elemzése és értékelése útján egy második orvosi szakvéleményt állít ki.

Így a felépülés, gyógyulás jelentősen lerövidíthető.

A harmadik típus amit szeretnék bemutatni, a fentiek együttes kombinációja.

Az egészségbiztosítási csomagok módozattól függően járó, és fekvőbeteg ellátást tartalmaznak a világ bármely pontján.

Pl.: Kórházi költségek, szülő elszállásolása gyermek esetén, intenzív és szubintenzív osztályon történő kezelés, szakorvosi díjak.

Krónikus betegségek, rehabilitáció, pszichiátriai kezelés, ápolási segédeszköz, házi ápolás, kórházi napi díj, születési rendellenességek és öröklött betegségek, konzultáció alternatív vagy kiegészítő terápiát nyújtó egészségügyi szakemberekkel, rosszindulatú daganatos megbetegedések, transzplantációs szolgáltatás, terhesgondozás, fogászati ellátás, stb.

Amennyiben úgy tervezi az egészségbiztosítás megkötését, hogy már most valamilyen egészségügyi problémával küzd, meglehetősen bonyolult olyan egészségbiztosítást találni, amely a már meglévő betegség kezelésének minden költségét magában foglalja, mivel a legtöbb egészségbiztosítás nem fedezi a szerződéskötés előtt kialakult megbetegedések kezelésének költségeit.

Egy biztos. Az idő előre haladtával, egészségi állapotunk romlik.

Ezért érdemes minél előbb egészségbiztosításban gondolkodnia, mely hosszú távú befektetés saját magába.

Olyan mintha saját magára kötne egy cascot.

Válassza az egészségbiztosítást.

A biztosítási feltételek további részleteiért keressen bizalommal. Segítek.

10 hasznos tipp és tévhit lakásbiztosítás kötése előtt!

Iratkozzon fel és e-mailben elküldöm a hasznos tippeket tartalmazó munkafüzetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek