Utasbiztosítás koronavírus idején

Megosztás
Megosztás
Megosztás

A világ sokat változott az elmúlt másfél évben. 2020 januárjában mikor először hallottunk a koronavírusról, egyáltalán nem gondoltuk, hogy Magyarországon is egy egyszerű bevásárlást csak szankciók és szabályok betartása mellett tudunk majd véghez vinni.

Az otthonainkba kényszerültünk, társas kapcsolatainkat mellőzni kellett, és még a jól megérdemelt nyári szabadságunkat sem vehettük ki, nem utazhattunk külföldre. 

Sokkal körültekintőbbé, tudatosabbá kell(ett) válnunk, az élet összes területén. Köztük abban is, hogy milyen biztosítást kössünk, ha utazni szeretnénk.

Egy biztos. Az utasbiztosítás ténye mára felértékelődött. Mindenkinek javaslom, hogy elutazás előtt kössön utasbiztosítást (stornó kiegészítővel együtt), az is aki eddig feleslegesnek tartotta.

Hogy melyik biztosítót válassza? Ebben segítek Önnek, keressen bizalommal!

Addig is lsd.: dióhéjban néhány példa, melyik biztosító hogyan áll ehhez a kérdéshez, természetesen a név említése nélkül.

Szeretném kiemelni, hogy ezen információk a cikk írásának időpontjában tekintendők aktuálisnak. (2021.05.04)

A biztosítók a COVID-19 járvánnyal összefüggésben felmerülő káresemények kapcsán nem alkalmazzák azt az általános kizárást, mely szerint nem nyújtanak szolgáltatást a járvánnyal összefüggésben keletkezett károkra.

Térítenek, de kizárólag az általuk (mely biztosítónként eltérő) meghatározott és vállalt országba történő beutazás esetén. Hiszen vannak olyan országok, ahova utazni továbbra is lehetséges, ugyanakkor a biztosítók ebben az esetben a járvánnyal összefüggésbe hozható betegségekre továbbra sem fognak téríteni. Ezért nagyon fontos a körültekintés!

A szolgáltatási limitek is eltérőek. Ha az utas külföldi tartózkodási ideje alatt, a COVID-19 járvánnyal összefüggésben lesz beteg, úgy a biztosító a sürgősségi, orvosi ellátás és mentési költségeit 5.000.000 Ft-ban, vagy 25.000.000 Ft-ban és van biztosító aki 40.000.000 Ft-ig téríti meg.

Ahogy a biztosítók, úgy a légitársaságok is máshogyan rendelkeznek erről.

Pl.: Van olyan légitársaság, aki a járat indulása előtt kizárólag csak a negatív PCR teszttel rendelkező utasokat engedi fel a gépre. (akkor is, ha az utas tranzitországból érkezik, aztán van olyan légitársaság is aki egyáltalán nem kér tesztet)

Ha a PCR teszt pozitív, úgy van olyan biztosító aki téríti a repülőjegy költségét, és a szállás költséget is erre az időszakra, kiegészítve a karantén költségekkel (ellátási költségeket) vagy limitálva vagy a tényleges kárigény szerinti összeget. Ami lényeges, hogy: Az utas nincsen magára hagyva ebben a helyzetben!

Érdemes, és hasznos stornó biztosításban is gondolkodni. Ha az utazás előtt derül ki, hogy az utazni kívánt Ügyfél korona vírusos, vagy a betegség gyanúja miatt hatósági karanténba kerül, és a tervezett utazását emiatt lemondani kényszerül, úgy a biztosítás megfizeti a lefoglalt szálláshely költségeit.

Hasonlóképpen ha a nem vele utazó rokon betegszik meg, ez is lemondási indok lehet, amennyiben a személy életveszélyes állapotba kerül (természetesen COVID-19 járvánnyal összefüggésben) és intenzív orvosi ellátásra szorul. Vagy akkor, ha fent említett példa okán az Ügyfél hazautazni kényszerül. Van biztosító aki térít, a szükséges dokumentumok benyújtása után.

A biztosítók általában már feltüntetik a COVID-ra vonatkozó kiegészítő záradékot a biztosítási kötvényen. Ez ad egyfajta nyugalmat.

Fontos kiemelnem, hogy az Európai Egészségbiztosítási kártya nem nyújt teljeskörű fedezetet, illetve a bankkártyához kötött utasbiztosítások szerződési feltételét is érdemes megnézni, azok tartalmaznak-e pl.: ún.: covid záradékot.

Mint ahogy az elején is írtam, a koronavírus időszakában a biztosítási feltételek folyamatosan változnak, így elutazás előtt keressen bizalommal, hogy megtaláljuk az Ön számára jó megoldást, és biztonságban utazhasson. 

10 hasznos tipp és tévhit lakásbiztosítás kötése előtt!

Iratkozzon fel és e-mailben elküldöm a hasznos tippeket tartalmazó munkafüzetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek