Miért hasznos a társasházakra kötött jogvédelem?

DAS társasház
Megosztás
Megosztás
Megosztás

Korábbi cikkemből (DAS) már adtam egy kis betekintést, azzal kapcsolatban miért jó, ha van valakinek (cégnek, magánszemélynek) jogvédelem biztosítása.

Hogy miért jó a DAS biztosítás? Erről egyik kollégám mondása jut eszembe:

„az Ügyfél érdekérvényesítési lehetősége ne pénz és ismeretség kérdése legyen”

Nagyon igaz. Ön szerint?

Most nézzük meg mi a helyzet a társasházaknál! Sokan nem is tudják, hogy társasáházak is köthetnek DAS jogvédelmi biztosítást. A válasz igen, nézzük meg hogyan érheti jogsérelem a társasházakat!

A társasházakat is érheti jogsérelem. De pontosan milyenek? Minden olyan a társasház által elszenvedett, szerződésen kívüli károkozásból eredő vagyoni károk, és ingóságokkal kapcsolatban keletkezett igények – ez volt a jogi definició, most nézzünk meg pár jól megfogható példát:

 • Társasház ablakait betörték, falait graffitivel összefestették
 • Társasház tulajdonában lévő ingóságot megrongálták (pl.: közös kerti szerszámok, fűnyíró, hőszivattyú, napelemek, kuka)
 • Társasházzal szerződésben álló építési vállalkozó a társasháznak kárt okoz, és nem térít/nem akar téríteni a vállalkozó szakmai felelősségbiztosítása
 • Társasházi közös képviselő által elszenvedett szerződésen kívüli károk és sérelemdíj érvényesítése (pl.: Társasház szerződést köt külső vállalkozóval. A vállalkozó nem teljesít jól, ezért jogvita alakul ki. Társasház addig nem akar fizetni a vállalkozónak, amíg a hibát ki nem javítja, helyre nem hozza. A vállalkozó ugyanakkor elkezdi szidni, nyilvánosan rossz hírét kelteni a társasházi közös képviselőnek, hogy részére nem akar fizetni, megbízhatatlan, inkorrekt és rágalmazza. Vagy a korábbi közös képviselő kelti ugyanúgy rossz hírét az új közös képviselőnek.
 • Társasház tulajdonát megrongálták (pl.: játszótér, kerítés)
 • Vállalkozás fakivágást végez, a munkaterületet nem megfelelően jelöli ki és a gyalogos megsérül a társasház előtt
 • Homlokzat, vakolat hullás esetén nincs erre megfelelően és egyértelműen a figyelem kiterjesztve, és a gyalogos forgalom biztosítva. Az arra haladó gyalogos így elesik, kárt szenved.
 • Számviteli rend megsértése (nyilvántartási, bizonylatcsatolási hibák)
 • Társasháznak jogvitája lesz a megbízott könyvelő bankkal szemben
 • Biztosító nem fizeti ki a társasházban keletkezett kárt
 • Társasház által megrendelt vállalkozói, felújítási munka nem megfelelő színvonalú, vagy nem készül el a szerződésben vállalt határidőre, vagy nem a szerződésben vállalt feltételek szerint készül el. Jogvita alakul ki.
 • Beázás, tűzkár esetén a lakásbiztosító nem téríti meg a közös használatú helyiségekben elhelyezett ingó dolgokban keletkezett kárt, DAS biztosító itt is megadja a szükséges hátteret, és képviseletet, tehát más biztosítókkal szemben is.
 • Munkáltató peres képviselete a munkavállaló vagy a munkáltató által indított munkaügyi perben-> Társasházzal szemben a munkavállaló munkaügyi pert indít jogellenes felmondás vagy túlóra ki nem fizetése miatt (munkajogi jogvédelem)
 • Társasház által teljesített szolgáltatás után nem, vagy csak késve fizetett a megrendelő (pl.: a társasháztól vállalkozás bérel helyiséget és nem fizet időben)
 • Amennyiben a társasházi lakó az elmaradását felszólításra sem fizeti meg, így vele  szemben a DAS jogvédelmi biztosító a követelés (közös költség) érvényesítését, behajtását kezdeményezi. A DAS fizetési meghagyásos eljárást vagy pert indít, jelzálogjogot jegyeztet be az adós ingatlanára. Minden költséget a DAS fizet.(korlátlan számban)

A DAS jogvédelmi biztosító olyan egyedülálló megoldást tud nyújtani, mely:

 • Segíti, képviseli az Ön társasházát az esetleges munkajogi jogvitákban, hatósági jogvitákban (munkaügyi, és fogyasztóvédelmi területen)
 • Az Ön által támasztott követelések, (esetleges szerződésszegés, behajtási, kártérítési igények) érvényesítésében is hathatós segítséget nyújt peren kívül, és ha szükséges, akkor peres képviselet során is, a feltétel szerinti költségátvállalással.
 • Ezzel együtt a jogi tanácsadás is 0-24 órában ügyeleti formában, személyesen, telefonon, és írásban is elérhető.

Segítségemmel hatékonyan tudja csökkenteni költségeit, pénzt, időt, energiát takarít meg, és elkerüli a felesleges idegeskedést!

Mindez napi egy kávé árától elérhető!

Ha mindez már előfordult vagy előfordulhat Önnel, vagy ismerősével akkor kérem, az alább megadott elérhetőségeimen vegye fel velem a kapcsolatot, hogy teljes körűen tájékoztatni tudjam.

Keressen bizalommal!

Forrás: D.A.S Jogvédelmi biztosító Zrt.

10 hasznos tipp és tévhit lakásbiztosítás kötése előtt!

Iratkozzon fel és e-mailben elküldöm a hasznos tippeket tartalmazó munkafüzetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek