Síelés utasbiztosítás. Erre figyelj, ha nem szeretnéd milliós költségekbe verni magad.

Síelés utasbiztosítás
Megosztás
Megosztás
Megosztás

Nyitnak a sípályák, decemberben megkezdődik a síelés időszaka.

Aki ismeri az érzést tudja…

Milyen jó is lecsúszni a havas téli lejtőn, közben gyönyörködni a hóval borított tájban, és szívni a friss levegőt

Az ember kicsit közelebb érezheti magát ilyenkor a természethez is, és nem utolsó sorban remek kapcsolat-, és csapatépítő program családok, barátok vagy akár munkatársak számára.

Ugyanakkor fontos néhány alapszabályt is betartani !

Pl.: megfelelő védőfelszerelést viselni (pl.: sisak, gerincvédő), ellenőrizni az elsősegély csomagunk tartalmát, betartani a pályán lévő KRESZ szabályokat, fontos körültekintőnek lenni a másikkal és, hogy mindenki a saját tudásszintjének megfelelő pályát használja.

Érdemes a fogorvost is felkeresni síelés előtt ugyanis a beteg fog a magaslati levegőn könnyen begyulladhat.

Ha valaki már egy ideje nem síelt, (vagy egyáltalán nem síelt még) megfelelően fel kell készülni, és tréningezni a testet. Pl.: Érdemes felkészíteni a lábakat, különböző erősítő gyakorlatokkal.

Fentiek be nem tartása esetén sajnos történhetnek balesetek. Még annál is, aki rutinos síelő.

A leggyakoribb sérülések a fejet, lábat (bokaficam, bokatörés, bokaszalag-szakadás, keresztszalag-szakadás) térdet, vállat, gerincet és hüvelykujjat érintik.

Hoztam két megtörtént káresetet:

Szlovénia síbaleset

Síbiztosítás

A Szlovéniában síelő kiskorú ügyfél elvesztette uralmát a sílécei fölött, nem tudott időben megállni, és a sípályáról becsúszott az erdőbe.

Fának ütközött, amelynek következtében megsérült a karja, az állkapcsa és a foga.

A kórházba szállítást követően megműtötték, és 6 napos fekvőbeteg ellátásban részesült.

A biztosító gondoskodott a költségekről és a kórházzal való kommunikációról, továbbá megszervezte ügyfél szüleinek kiutazását, valamint a hazaszállítást is, amelyre mentőautóval került sor.

Költségek:

 • Kórházi kezelés: 6 millió Ft
 • Szállás, közlekedési költségek szülőknek: 180 ezer Ft
 • Hazaszállítás mentővel: 250 ezer Ft

Összesen: közel 6,5 millió Ft

Olaszország síbaleset

Gyermekkora óta síelő ügyfél ezúttal Olaszországban űzte ezt a népszerű téli sportot, amikor a jeges, egyenetlen sípályán elesett, de olyan szerencsétlenül, hogy életében először komoly síbalesetet szenvedett: kettős lábszártörése lett.

A kórházba szállítást követően megműtötték. A biztosító fizette az ellátás költségeit, biztosította a kórházzal való hatékony kommunikációt, és megszervezte az ügyfél hazaszállítását, amely mentővel, ápolói kísérettel volt csak lehetséges.

Költségek:

 • Mentőszállítás a kórházba: 300 ezer Ft
 • Műtét, 5 napos kórházi fekvőbeteg-ellátás: 3,3 millió Ft
 • Hazaszállítás mentővel, ápolói kísérettel: 450 ezer Ft

Összesen: több, mint 4 millió Ft

Fenti példából látható, hogy egy jól megkötött síelés utasbiztosítás díja eltörpül fenti milliós költségekhez képest.

Így nem az a kérdés, hogy síbiztosítást kell-e kötni, hanem hogy milyet?

Ezeket téríti a síbiztosítás

Mi az amit a biztosítók térítenek a síelés utasbiztosítási feltételükben? Igyekeztem összeszedni kifejezetten a síelésre vonatkozó legfontosabb tételeket, és azt mire érdemes figyelni mikor síelésre kötünk biztosítást. Lássuk!

(Figyelem! Az itt felsorolt biztosítási események biztosítónként összegezve láthatóak, a térítési feltétel és vállalás biztosítónként nem egységes. A szerződés megkötése előtt, a biztosítási szerződés tartalmáról tájékozódni kell. Keressen bizalommal, segítek)

 • Külföldön felmerülő orvosi költségek betegségre, balesetre (beleértve a síbaleset is). Nem mindegy melyik csomagot választjuk. 10.000.000 Ft-tól 200.000.000 Ft-ig választható.
 • Az elutazás napját megelőzően már diagnosztizált és/vagy kezelt betegségből eredő állapotrosszabbodás miatt felmerült orvosi költségek térítése. A meglévő betegség esetén történő kártérítés mindig kizárás és életbiztosítások esetében. A biztosítási piacon mégis, van olyan biztosító aki síelés utasbiztosítás feltételében kártérítést vállal ebben az esetben is.
 • Baleseti kórházi napi térítés külföldön való tartózkodás esetén. A vállalás átlagosan 15-20 napra szól biztosítónként. Eltérés inkább a napi limitben van ami 5.000 Ft-tól lehet akár napi 30.000 Ft is.
 • Sürgősségi fogászati ellátás (átlagos vállalás 150.000 Ft-200.000 Ft)
 • Sífelszerelés értékének biztosítása (120.000 Ft-tól akár 400.000 Ft-ig) Továbbá, a síelés utasbiztosítás tartalmazhatja a Magyarországon bérelt sífelszerelés rablása, lopása vagy a szállító cég által okozott elvesztés kockázatot is rongálás esetén.
 • Egyes biztosítók napi térítést vállalnak abban az esetben, ha az üdülőhely síterületén lévő lesiklópályák több mint 50%-a le van zárva.
 • A síelés utasbiztosításba vehető akár a célhoz-, illetve hazavezető út lavina miatti lezárása által okozott többlet szállás- és közlekedési költség térítése
 • Szerelői szolgáltatások megszervezése ill. otthonában fellépő sürgősségi esetek költségtérítése, ún.: sürgősségi asszisztencia
 • Helikopteres hegyimentés. Költsége alsó hangon 2.000.000 Ft, így nem mindegy milyen limittel kötjük meg. 2.000.000 Ft-tól a több 10.000.000 Ft-ig is választható
 • Síbérlet visszatérítése, pl.: baleset illetve kórházi ellátás esetén, vagy sípálya rendkívüli lezárása esetén
 • Pénzsegély
 • Jogvédelmi költségek (óvadék, illeték, perköltség). 2.000.000 Ft-30.000.000 Ft-ig választható. Részletesebben a DAS-ról szóló cikkben olvashatsz erről
 • Személyi sérüléssel járó balesetből adódó felelősségbiztosítás. Egy másnak okozott személyi sérülés több milliós kártérítést is vonhat maga után főleg külföldön. Köthető: 500.000 Ft-10.000.000 Ft-ig
 • Pályán kívüli síelés? A biztosítóknál ez általános kizárás, mégis az extrém sport kedvelői köthetnek biztosítást akár erre is.

Amire még érdemes odafigyelni

Pályán kívüli síelés: Külön díjcsomag megfizetése és választása esetén, a biztosító kockázatviselése (szerződési feltételben meghatározottak szerint) kiterjed az európai területi hatállyal versenyszerűen űzött vagy pályán kívüli sporttevékenység közben bekövetkező sportbalesetekre is.

Ide tartozik: a freeride síelés, snowboardozás vagy nem kijelölt síterületen, de szakképzett, az adott területen engedéllyel rendelkező túravezetővel végzett síelés, snowboardozás.

Ebben az esetben minden olyan sportbalesetet térít, amelyet a Biztosított nem a kijelölt sípályán, de szabályozott keretek közt, vagyis a helyi és hatósági szabályozást, az adott tevékenységre (a freeride síelésre, snowboardozásra vagy nem kijelölt síterületen, de szakképzett, az adott területen engedéllyel rendelkező túravezetővel végzett síelésre, snowboardozásra) vonatkozó biztonsági előírásokat betartva szenved el.

Általános kizárás továbbá, a szándékos, jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás. Súlyosan gondatlan magatartás az ha pl.: tudatmódosító szerek használata, drogfogyasztás, alkohol fogyasztás, sisak hiánya, stb.

Fentieken túl természetesen az utasbiztosítás kiterjedhet poggyászkárra, az okmányok pótlási költségére, térít terrorcselekményekre. Köthető biztosítás műszaki cikkekre, fényképezőgépre, videokamerára (akár a sportkamerára is) GPS-re, táblagépre, elektronikus könyvolvasóra, mobitelefonra stb.

Ellenőrizni kell, a COVID 19 záradék meglétét is. Pl.: Hogy vonatkozik-e az adott országra? Ha igen mekkora limitig szolgáltat? Tartalmazza-e az esetleges karantén költségeket? Stb.

Az utasbiztosítás megkötése legyen rutinszerű, válassza a biztonságot hogy biztonságban síelhessen.

Pontos feltételeket egyeztetése végett keressen bátran.

10 hasznos tipp és tévhit lakásbiztosítás kötése előtt!

Iratkozzon fel és e-mailben elküldöm a hasznos tippeket tartalmazó munkafüzetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó cikkek